tirsdag 14. juni 2011

Bli bonde

Her om dagen hadde vi besøk av fine naboer som skulle inspisere og prøvebade vårt nyinnkjøpte plaskebasseng. Forøvrig et i utgangspunktet gedigent (ja, rent bokstavelig) feilkjøp, men som i ettertid har vist seg å bli pur glede for heimen - men det er en annen historie. Tilbake til disse fine naboene. En av dem kunne nemlig fortelle om sin nyanskaffede andel i Århus andelsgård. Hundre andeler skal selges - og porten til et matmessig, lite himmelrike åpner seg for de heldige kjøperne.

Så i dag har Edvard, Olav og jeg vært på en liten ekspedisjon. Vi forlot heimen, passerte Skagerak arena, syklet videre oppover Århusvegen og fortsatte et lite stykke bortover (litt langt, men ikke kjempelangt ifølge Olav med girløs sykkel). Etter et par, for Olav helt nødvendige innlagte pauser (Edvard! - stopp! - jeg må puste!), kunne vi parkere syklene og tusle opp til det velholdte tunet ved Århus gård. Og vi var ikke alene.  Mange hadde møtt opp og entusiastiske ildsjeler informerte oss om andelslaget og alle mulighetene som tilgodekommer oss som er med. Etter å ha fått servert nydelig løpstikkesuppe, fikk vi omvisning på anlegget av en hyggelig og jovial gartner. Og for et anlegg han kunne vise fram.

Intet mindre enn dette kan vi som er andelseiere høste av i løpet av året: Gulrot, kålrot, pastinakk, nepe, reddik, hodekål, grønnkål, brokkoli, blomkål, savoykål, rosenkål, bønner, bondebønner, sukkererter, kepaløk, vårløk, purreløk, sjalottløk, hvitløk, rødbeter, mangold, squash, agurk, salat, asiatiske blad, dill, persille, koriander,  ruccola, fenikkel, grassløk, kinagressløk, jordskokk, rabarbra, ringblomster, ringblomst, potet, svartehyllblomst, svarthyllebær, tindved, hvite rognebær, solbær og aronia... Det er jo rett og slett fantastisk. 


Litt kunne vi plukke med oss allerede i dag. Kinagressløk var et nytt bekjennskap for meg og skal bli prøvd sammen med grillmat til helga. Ruccolaen er nå ferdig vasket og tørket, og lagt i tette poser så de tåler en del dager i kjøleskapet. Redikkene ligger i skål på kjøkkenbenken og skal bare nytes som de er. Edvard tok med seg litt sitronmelisse fra urtehagen og brygget seg te av dette til kveldsmaten. Prøv det  med en teskje honning i, da smaker den himmelsk, anbefaler han. 

Denne muligheten finner man altså kun noen få kilometer utenfor Skien sentrum. Jeg blir rett og slett glad av sånt.


Vil du vite mer, sjekk andelslagets hjemmeside eller facebookside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar